Warenhuisketen V&D gaat de aangekondigde loonmaatregel verzachten. De salarisvermindering van het personeel wordt nu in fases ingevoerd over een langere periode.

Dit maakte de warenhuisketen woensdag bekend.

V&D zit in zware financiële problemen en ziet zich genoodzaakt om snel de kosten omlaag te brengen door te snijden in de salarissen en de huurkosten.

De salarisvermindering van 5,8 procent gebeurt in twee stappen: per 1 februari 2015 met 3 procent en vanaf februari 2016 met 2,8 procent. “Verder zullen we de maatregel rond de seniorenuren aanmerkelijk verzachten. Verdere invulling hiervan wordt op dit moment bekeken”, aldus een woordvoerster.

De vakbonden FNV Handel en CNV Dienstenbond sommeerden V&D vorige week om alle eenzijdig voorgestelde wijzigingen in de arbeidsovereenkomsten met werknemers, waaronder een loonoffer, uiterlijk woensdag in te trekken. Als V&D dit niet zou doen, stappen de vakbonden naar de rechter.

Vakbond CNV gaat niet akkoord

Voor CNV is de aankondiging van woensdag geen reden om af te zien van het kort geding. "Het blijft een eenzijdig opgelegd loonoffer van 5,8 procent, ook al gebeurt dat in twee stappen", aldus CNV-onderhandelaar Martijn den Heijer.

Hij wijst ook op de mogelijke precedentwerking. "Als wij hiermee akkoord zouden gaan, staat straks de hele retail bij ons op de stoep", aldus Den Heijer. "Bovendien geeft V&D geen enkele garantie op behoud van werkgelegenheid. Dat betekent dat als het toch misgaat met V&D de mensen op straat komen te staan met een lagere uitkering."

Een datum voor het kort geding is nog niet bekend.

Kort geding over ontruiming V&D-panden

Dinsdag moest V&D al voor de rechter verschijnen omdat het onder zijn huurverplichtingen voor de winkels probeert uit te komen. Vastgoedbedrijf IEF Capital eiste in een kort geding de ontruiming van de vier belangrijkste filialen, in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht. Het vastgoedfonds is ook eigenaar van nog eens acht V&D-panden. Vrijdag doet de Amsterdamse rechtbank uitspraak in de zaak.

Het noodlijdende V&D kampt met een liquiditeitsprobleem en heeft alle eigenaren van zijn panden gevraagd in te stemmen met een huurvrije periode van vier maanden en daarna een structurele huurverlaging. Ook andere verhuurders verzetten zich daartegen, maar IEF is de eerste die naar de rechter is gestapt.

Ontruiming van de vier Amsterdamse filialen, die verantwoordelijk zijn voor 17 procent van de omzet van V&D, zal in de huidige economische omstandigheden onherroepelijk leiden tot het einde van V&D, stelde de raadsman van het warenhuisconcern in het kort geding. “V&D kan een dergelijke terugval in de omzet in combinatie met een afvloeiingsregeling voor ruim zeshonderd werknemers niet dragen. Het voorzienbare gevolg is dat alle 10.500 werknemers van V&D hun baan verliezen.”

Volgende week volgt nog een rechtszaak. Beleggingsmaatschappij Prowinko spant een kort geding aan om V&D uit zijn pand in Roermond te zetten wegens huurachterstand. Hiervoor is nog geen specifieke datum vastgesteld.

Lees ook

3 toekomstscenario's voor V&D

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl